torsdag 31 december 2009
Gott Nytt År!
Djuren lider, människor skadas varje år och det är dessutom dyrt och helt onödigt.
Jag tycker rentav att det är omoraliskt att använda fyrverkerier! Världen svälter och vi gottar oss och vräker ut miljontals kronor varje år på detta. Nej, stopp för allt vad fyrverkerier heter!
torsdag 24 december 2009
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!
lördag 19 december 2009
fredag 18 december 2009
Litla-Raud från Hugsnäset in memorian
Vi bestämde oss för att behandla henne på alla sätt för att om möjligt se om det skulle gå att rädda henne, men när hon nu fick ett nytt återfall mitt i vintern utan rimlig förklaring, fanns det ingenting mer att göra.
Litla var världens bästa häst. Alltid 100 % - igt ärlig i allt man begärde av henne, alltid klok och uppmärksam var hon flockens självklara ledarsto.
Tomrummet efter henne är stort både i hästflocken och för oss människor, men hon är i ljust minne bevarad och slipper nu plågas mera.
torsdag 10 december 2009
Säsongen 2010
I Åre börjar man prata om snögaranti, men vi tar det fortfarande lugnt och vilar i tron att det nog ordnar sig med snön i år också, precis som alla andra vintrar.
Kung Bore, välkommen hit!
måndag 30 november 2009
Advent
söndag 15 november 2009
Skridskoåkning på Nulltjärn
Vi fick efterhand ta av oss både jackor, mössor och vantar för att vi blev så varma, men oj vad kul det var! Särskilt för lilla mamman, som inte stått på skridskor på 25 år var det ett riktigt spännande äventyr. Sofia fällde en rolig kommentar som får illustrera nivån på min åkning: Mamma nu är det som att du är barnet och jag är den vuxna". Är det inte underbart så säg?
måndag 9 november 2009
Tävlingshästen Trolla
Väl där så visade det sig att de var de enda anmälda i nybörjarklassen, så då fick de vara med bland veteranerna. De kom TREA av sju anmälda!! Är inte det en debut att vara stolt över så säg? De gjorde Lunnebänk som jag inte riktigt kan förklara vad det är, de vände över stockar och allt möjligt, och de var snabbast av alla!
Trolla är ju världens coolaste häst, men trots det är hon het både att rida och köra. Desto mer kan då beundra både Martin och Trolla för att de uppenbarligen ändå lyckades hålla nerverna under kontroll och klara alla moment, trots att hon var het och låg på.
Själv var jag tyvärr inte där och tittade, men det hade varit väldigt roligt att se hästarna användas i skogen så som man gjort i alla tider. Nästa år kanske det blir repris? Då ska vi vara där med en hejaklack från Vallbo!
torsdag 5 november 2009
Nu snöar det på riktigt
Jag brukar alltid gruva mig inför snön och den mörka vintern, men den här gången känns allting ganska bra ändå. Vintern kan komma, vi är beredda.
söndag 1 november 2009
Vi har skaffat höns!
tisdag 27 oktober 2009
Värdet av en god revisor
Nyligen har Revidacta öppnat en filial i Åre, och kommer att ta emot nya kunder där. Jag kan varmt rekommendera dem som revisionsbyrå för den som driver företag! Se deras hemsida www.revidacta.se som är under uppbyggnad men snart färdig att besöka.
måndag 26 oktober 2009
Alla tillfälligt utflugna ur boet
Hemma är hästarna, marsvinen, katterna och de nyligen förvärvade hedemorahönsen (!) som jag för övrigt ännu inte har berättat om! Alla djuren blir väl omskötta av grannar, men jag måste ändå ringa hem varje dag och kolla hur det går.
Hönsen, ja. Vi är numera hönsägare och i den gamla hingstboxen där det inte varit nån hingst på flera år har nu blivit hönshus istället där vi hyser fem hönor och två tuppar. Bilder kommer snart, jag måste bara få tag i en ny kamerakabel så kommer det mycket nytt bildmaterial på bloggen!
måndag 19 oktober 2009
Ridande konferens
De två manliga deltagarna var så där orädda som bara killar brukar vara, och verkade tycka att skritt var en överskattad och lite löjlig gångart. Helst ska det gå fort, tyckte de och tjoade glatt när vi drog på i galopp i uppförsbackarna. Hästarna samtyckte, så det gick rätt fort ibland...
En kul dag på jobbet!
lördag 17 oktober 2009
Några tankar om livet och om kunskaper
lördag 10 oktober 2009
Snögalopp
söndag 4 oktober 2009
Vinter!
Synd att jag inte kan visa nån bild, en kamerakabel är tillfälligt borta, men det ser helt extremt ut med all snö på träden som ännu inte tappat alla löv.
söndag 27 september 2009
Höstens sista tur till Ridvadet
lördag 19 september 2009
Huginn från Vallbo
måndag 14 september 2009
Välkommen hem Pia-Lena, Martin och lilla Alma!
Så här stolt kan bara en nybliven pappa se ut! Bilden togs när Martin och Holger genomförde sina manliga ritual (cigarrökning) för att fira att lilla Alma på bilden nedan har kommit till världen! Den lilla familjen strålar av familjelycka, sådär så att man blir lite nostalgisk och tänker att kanske det skulle vara kul med en till....? Nejdå, skojar bara. För oss är det där med bebisar definitivt ett avslutat kapitel. För oss börjar det snart bli dags att vänta på barnbarn ;-)
torsdag 10 september 2009
Varning för kantarellsjukan
Personer som drabbats av kantarellsjukan ger ett allmänt rastlöst intryck, och denna rastlöshet kan endast bli stillad av att personen i fråga får komma ut i kantarellskogen.
Sjukdomen kan variera i art och grad under kantarellsäsongens gång. Den börjar med en nästan desperat jakt på gula kantareller, för att senare på säsongen övergå till ett mer sofistikierat intresse för trattkantareller, som är svårare att upptäcka och kräver mer finess i sökandet.
Det luriga med sjukdomen är att den också verkar smittsam, vilket gör att man också kan misstänka ett virus, eventuellt en mutation av svininfluensan, och forskare lutar nu åt att kalla den "Trynus trattus kantarellus". Tyvärr måste vi meddela att flera personer i vår familj redan har drabbats av den allvarligare formen av sjukdomen. Att umgås med oss kan för tillfället medföra stora risker då alla löper risk att smittas.
Nu kan vi inte skriva mer, kantarellerna väntar och vi har en inbördes tävling på gång....hoppas vi INTE syns i skogen!!
söndag 6 september 2009
Fjälltur!
tisdag 1 september 2009
Ibland är till och med en stubbe vacker
söndag 23 augusti 2009
Kantarellycka
lördag 22 augusti 2009
Rolig ridtur
tisdag 18 augusti 2009
Skolstart och svampplockning
Nästa vecka drar vi igång en ny termin med eleverna. Förhoppningsvis kommer vi ut på en fjälltur med dem, där jag samtidigt som vi umgås med eleverna kan ägna oss åt en av mina höst-älsklingssysslor: svampplockning. Kring Vallbo har jag aldrig hittat kantereller, men dock rynkad tofsskivling, sotvaxskivling, smörsopp och blodriska samt en mängd olika kremlor förstås.
Ska det till kantarellplockning måste jag prata snällt med en av mina kollegor i Kall, eller åka med en annan kollega till Skalstugan.
I kväll har jag och dottern Sofia varit ute på en kombinerad rid- och svampplockningstur. Sofia ridandes barbacka på Pinglan, och jag larvandes omkring med svampradarn påkopplad. Vi hade jättetrevligt, behöver jag knappast tillägga.
lördag 15 augusti 2009
Party i Valne
Nu har man varit och solat sig lite i strålglansen från en livs levande VM-guldmedaljör och en som kom till a-final i en prestigefylld gren i samma VM.
Inga mindre än Gudmundur Einarsson med hästen Sproti frá Svavarborg och Hjalti Gudmundsson med Reynir frá Holshusum, två som namnet antyder islänningar boendes i Jämtland, lyckades så bra på VM för islandshästar i Schweiz nyligen i grenarna stilpass (Gudmundur) och tölt T1 (Hjalti). Gudmundur, "Gummi" allmänt kallad, lyckades också knipa det prestigefyllda priset "Feather light" för sin föredömliga ridning.
Detta måste firas på hemmaplan!
Därför gjorde några av mina vänner inom Gneisti- lokalklubben i Jämtland en otroligt fin förberedelse för en fest på Karl-Orstorpet i Valne, ett fint gammalt torp med Western- saloon i skogen ovanför Gummis gård.
De bägge herrarna fick ingenting veta i förväg, utan lurades iväg av sina fruar som till slut band för ögonen på dem och förde in dem i saloonen till en knäpptyst skara på ca 100 gäster.
Döm om deras glädje och förvåning när bindlarna togs av och den mycket duktiga sångerska Gunnel Persson och hennes man Micke stämde upp med oss i "We are the champions".
Festen blev väldigt glad och uppsluppen. Världen är stor, men Jämtland, och särskilt antalet islandshästfrälsta medlemmar i Gneisti, är litet. De flesta som var på festen var gamla vänner och bekanta, och det blev ett väldigt kramande och hästpratande innan jag och Maria (en av mina kära stallhyresgäster) vände hemåt.
Ett kul avbrott i vardagens lunk!
Bilderna har jag lånat från Gummis och Maarit Frimans hemsida.
onsdag 5 augusti 2009
Turbulent vecka
Dessutom ringer det varje dag människor som vill rida islandshäst, vilket jag tycker är väldigt roligt! Tyvärr kan jag inte ta emot större grupper, men jag försöker tillgodose dem som ringer med erbjudanden om kortare turer med få deltagare och därmed större innehåll.
Det finns just nu inte så många turridningsföretag i området, därför är trycket stort i år.
Mitt i allt det här måste Holger i övermorgon hastigt flyga till Tyskland, eftersom hans far har blivit svårt sjuk. Nästa vecka blir jag alltså ensam ansvarig för hela ruljangsen. Fullt upp med andra ord!
lördag 1 augusti 2009
Syjunta
Att sy är roligt, men verkligen inte något jag ägnat mig åt under de senaste 15 åren. Det enda som numera kan få mig att greppa nål och tråd är - hästarna. Som vanligt. De styr mitt liv helt enkelt.
Jag har ägnat många timmar i mitt liv åt att laga eksemtäcken. Dels åt mina egna hästar under den period då jag ägde islandshästar med sommareksem, och dels åt eksemston som varit här på betäckning under de åren vi hade hingststation här i Vallbo.
Nu var det längesedan sist, men i sommar har vi lilla shettisen Pinglan här och hon har sommareksem vilket är rätt vanligt också på shettisar. Pinglan har ett eksemtäcke, men det är en aning för stort och då blir det mer slitage.
Pia-Lenas sto Rispa har inget eksem, men hon importerades från Island för tre somrar sedan och klok som Pia-Lena är så väljer hon att skydda Rispa från knott för att minska risken för allergi och därmed eksemutbrott.
onsdag 29 juli 2009
Joanna från Mattmar
söndag 26 juli 2009
Tova rides again
Det är så roligt att rida en av sina egna uppfödningar för första gången. När de blir precis så som man vill ha dem, är det förstås extra roligt. Naela var otroligt mjuk, hade lätt för alla gångarter och visade dessutom det där lilla extra som att hon var väldigt pigg men ändå kontrollerbar, och samtidigt modig. Efter ett tag gick hon först med öronen spetsade, och tog sig utan att blinka över surhål, passerade vägar med bilar och sist men inte minst Vålån över gamla bron där vattenståndet fortfarande inger respekt. Inga problem för en liten dam med stort självförtroende!
Issjödalen som jag nämner ovan, är verkligen en pärla till fjälltur. Efter att ha passerat några halvbesvärliga kilometer upp till Grönvallen, så når man Issjödalen efter 9 km. Issjödalen är som namnet anger en dal som formats under inlandsisen, där den gled fram för många tusen år sedan. Sjön är borta, men istället rinner flera bäckar och ovanför själva dalen finns fantastiska platåer som slipats av isen, ett perfekt område för härliga töltupplevelser till häst!
Fortsätter man några kilometer till, så når man Pyramiderna, några märkliga sandhögar och åsar som också formats av inlandsisen. Ett mycket märkligt och spännande område, väl värt ett besök!
lördag 25 juli 2009
Paddling i Södra Årefjällen!
onsdag 22 juli 2009
Vildingar i vilda Vålån
tisdag 21 juli 2009
Blå Hajken - scouternas fjällexpedititon
Man kan lugnt säga att deras inledning av Hajken går i regnet och vätans tecken. Vi har haft ihållande regn i två dygn nu och det verkar inte vilja avta.
Alltså kommer deltagarna att få bygga upp tält, tillreda middag och frukost i hällande regn.
Ledarna är dock som alltid pragmatiska och tycker inte att det är något att klaga över, under de två senaste åren hade de strålande sol istället och då blir det nästan för bekvämt för deltagarna menar de.
De här ledarna bär väldigt tunga ryggsäckar under sina turer. Numera har de "dragit ned" vikten och bär "bara" 28-30 kg, men jag vet en kille, Torbjörn, som ett år bar 43 kg de första dagarna då han hade stuvat i diverse god mat som uppmuntran till deltagarna. När man betänkte att han själv vägde bara någonstans mellan 60- 70 kg så förstår man hur tungt det var.
I morgon bitti bär det av, de börjar i Vålådalen, går en lång runda i fjällen i åtta dagar, ofta utanför lederna och avslutar i Vallbo via Issjödalen nästa torsdag. Då får de en lyxig avslutningsmiddag hos oss, och då brukar de äta otroliga mängder!! Det är lika roligt varje år att se åtgången av sådant de saknat i en vecka, kött, grönsaker och potatis...för att inte tala om marängsvissen till efterrätt.
lördag 18 juli 2009
Jäsning pågår eller bulle i ugnen
tisdag 14 juli 2009
Pinglan
söndag 12 juli 2009
Yoga i Vallbo
lördag 11 juli 2009
Sankt Olavsloppet
Vallbo SK är Vallbos egen sportklubb. Klubben har anlagt ett elljusspår i Vallbo, har årligen aktiviteter för hela familjen såsom skidträffar, pulkarace och inte att förglömma, en årlig fest i samband med årsmötet. I år har grannen och tillika islandshästägaren Pia-Lena Widén tagit över ordförandeklubban, och hon sköter den med den äran.
lördag 4 juli 2009
Bäverkroken
Nu måste jag få berätta om något roligt. För en vecka sedan gick vi, dvs vår vän Mats, jag och alla våra gemensamma barn till pärlan Bäverkroken, ett fint gammalt boställe ca 3 km från Vallbo. Platsen består av en äng, en timrad stuga och ett par eldplatser, och runt Bäverkroken slingrar sig Fångån i en krok, därav namnet. Över ån kommer man antingen till fots över en hängbro, eller till häst vadandes.
fredag 3 juli 2009
Borta bra men hemma bäst
Väl hemma igen så inser jag vad oerhört priviligierad man ändå är som bor här uppe med all grönska och blåa vatten, samt de undersköna vyerna med snöfläckar på fjällen som fond till allt.
Det är många turister som är ute och vandrar i fjällen just nu, den allmäna parkeringen i Vallbo var full med bilar idag.
Litla är sjuk igen. Jag orkar knappt skriva om det just nu, men hon var jättedålig idag och vi fick ta upp veterinär akut. Diagnosen denna gång är fång OCH allergi. Det var hemskt att se henne så sjuk. Hon har fått Finadyne och mår bättre ikväll. Det här känns inte bra, och veterinären gav oss ingen vidare prognos med tanke på att hon insjuknat tre gånger på tre månader med underliga symtom.
torsdag 25 juni 2009
Planer är till för att kullkastas
För att göra en historia kort så blev hon mer halt igen när medicinen sattes ut, så det blev ett besök på vårt älsklingsställe: ATG. Hon var så pass halt att jag räknade med att inte få hem någon häst hem igen, ni som känner mig kan nog förstå med vilken ångest jag ledde in henne till dr Bromé. Efter några röntgenplåtar som lyckligtvis inte visade strålbens- eller hovbensfraktur vilket jag fruktade, så hittade deras underbare hovslagare Peppe en liten hovböld med en kanal upp i trakten. Troligtvis är det ett spiktramp, eller en liten sticka som trängt upp där. Hon kommer att bli helt frisk!
Vad gör det då att vi måste förskjuta vår semester i några dagar? Hon måste nämligen in till ATG igen i morgon för ny rengöring, och penicillinbehandlas i åtta dagar. Det känns som ett för stort projekt och ansvar att bara lämna till Holger som ännu aldrig har sprutat en häst. Färjan till Gotland går på lördag, och om jag tar hand om allt tills i morgon fredag så behöver han "bara" spruta henne i fyra dagar. Jag har instruerat honom hur man gör en gång, och idag ska han få ge henne sprutan själv under mitt överinseende. Det borde funka.
Det enda jag för tillfället har ångest över, är var sjutton hon har kunnat trampa in en spik i hoven, om det nu var det? Det enda jag kan tänka mig är att det legat något i den nya hagen vi satt upp i år i Potatisbacken. Även om jag alltid först går igenom nya hagar och letar efter skräp och farliga saker, så är det förstås omöjligt att se varenda liten grej som sticker upp, särskilt om det vuxit upp gräs redan.
Nu kanske det dröjer innan jag bloggar några dagar, Gotland väntar!!!
måndag 22 juni 2009
Kisse, vår äldste medarbetare
I många år bodde han ute i lillstugan där flera av våra ungdomar höll till, och bidrog med sitt vänliga och lugna sätt till att att de trivdes och mådde bättre hos oss.
Sedan vi byggde ut vår lägenhet och slapp bo i hotellrum längre, fick han flytta in till oss igen och bli pensionär. Här blir han ompysslad med ålderns rätt, men gör fortfarande lite insatser som gosekatt till våra ungdomar när de kommer in till oss. Han är veteran och fullkomligt nöjd med tillvaron.
Vi arbetar sedan 1993 för ett tyskt projekt www.projekt-husky.de som förmedlar oss ungdomar som av olika skäl behöver byta miljö och komma till Sverige. Vi får väl nästan anse också oss själva som veteraner, 16 år har gått fort och gett oss en massa erfarenheter. Kort kan man väl säga om mig och Holger som pedagoger att vi också i det här arbetet utgår ifrån att vi måste tycka om varje ungdom som kommer hit, och behandla dem med vänlighet och respekt. För det mesta löser detta förhållningssätt en massa knutar hos ungdomarna, som automatiskt börjar bemöta oss på samma sätt.
fredag 19 juni 2009
Glad midsommar!
Således är detta den första midsommarafton på MYCKET länge som jag inte haft huset fullt med folk. Borta är all stress med matlagning och byggande av midsommarstång. Huset är i stort sett tomt förutom mig själv och en av våra familjehemsplaceringar, och jag skäms nästan över att säga detta, men det är SÅ SKÖNT!!! För en stund sedan åt vi lite matjessill och jordgubbar, och nu är alltihop bortröjt och ett härligt lugn har infunnit sig.
Hästarna mår bättre nu, men ska enligt veterinärens ordination stå inne tills på måndag. Det finns nästan inget värre än att ha hästar på boxvila tycker jag, och särskilt hemskt är det att ha hästar som inte VILL vara där på boxvila, vilket är fallet med både Skuggalisa och Litla. De är helt hysteriska där inne, och det är jättestressande för mig att se dem. Litla står och stegrar sig och gnäggar åt mig hela tiden, och Skuggalisa som inte kan stegra sig står och kastar sig mot boxväggen och sparkar med framhovarna i dörren.
Litla skulle i princip kunna gå ut nu för hon är i stort sett återställd, men om inte annat så måste hon hålla Skuggalisa sällskap annars får hon väl spader och dör av bara stressen.
Jag tror att jag ska göra en utebox åt Skuggalisa i morgon om hon är fortsatt bättre, och släppa ut Litla en liten stund. Om inte annat för deras mentala hälsa känns det rätt nödvändigt.
torsdag 18 juni 2009
Peppar peppar
Litla är något mindre svullen, men helt borta är det inte trots cortison. Däremot är hon mycket pigg och är väldigt stressad av att stå på box. Hon hatar det och gör allt för att få komma ut. Ett verkar i alla fall helt säkert denna gång: det är inte fång hon har. Veterinären trodde inte ens att det var fång hon hade i april, jag hoppas att han har rätt
onsdag 17 juni 2009
Vallbo sjukstall
söndag 14 juni 2009
Wången var kallt idag
Hujedamej så kallt och regnigt det var på Wången! Ett fåtal personer satt och huttrade på läktarna, och inte hann jag se så många häftiga ridprestationer heller. Töltfinalen hade nog varit spännande att se, men för att vårda förkylningen bestämde jag mig för att missa den och åka hem till sängen istället. Några gamla kompisar hann jag träffa i alla fall, det är alltid lika trevligt.
lördag 13 juni 2009
Trötta mamman, läraren, företagaren och hästmänniskan
Igår släppte vi iväg våra kära nior på på sommarlov, och det är alltid lika känslosamt. Det kan närmast beskrivas som kärlek, det som känns när vi står där på scenen och kramas och delar ut blommor och betyg. Tårarna rinner på somliga och alla tycker om alla. Jag hoppas så innerligt att det skall gå dem väl i livet, och när man ser med vilken självklarhet en del av dem till exempel intar scenen för att sjunga eller dansa, så känner jag mig lugn och full av tillförsikt. Det är som vår rektor sade i sitt tal, dessa unga människor som kommer att bära upp samhället inom en snar framtid.
Nog om detta. Idag är Tova trött och rejält förkyld. Egentligen skulle vi byggt en massa hagar och gjort allt som vi bara lämnat den senaste veckan, men istället hamnade jag på sängen och kan ligga och blogga lite grann. "Gör inte idag, det som kan förskjutas till morgondagen", är min nya och rätt trevliga levnadsregel ;-).
Om en dryg vecka ska jag och barnen åka till Gotland en vecka och hälsa på min bror och hans familj. Som vanligt kan inte jag och Holger inte åka nånstans samtidigt eftersom vi har så mycket hemma med familjehemmet och hästarna, men det är inget nytt så det är bara att acceptera.
Jag älskar Gotland och vill alltid flytta dit när vi är där, men väl hemma igen så brukar jag tycka att Jämtland duger rätt gott det också!
onsdag 10 juni 2009
Naela exteriörbedömd
Nu ska hon få komma hem och gå på bete i sommar. Sedan är planen att Malin ska låna/ träna henne till vintern och sedan efter bedömning som förhoppningsvis går enligt planerna, få ta ett föl på henne. Känns som att det blir en bra plan. Tack Malin för det jobb du hittillslagt ned!
måndag 8 juni 2009
Det är mycket nu
Och så var det det här med Naela och Wången. Nej, det blir inget av med bedömningen. Det har varit en otursförföljd månad för Malin som ridit in och tränat henne. Först fick hon stå ett par veckor för hon kändes så plötsligt trött. Efter vilan så hann Malin bara rida henne några gånger och sedan föll hon av en annan häst så illa att hon slog armen ur led. Det blev en ny ofrivillig vila för Naela, så inte undra på att hon inte orkade bära sig så som det förväntades när hon provreds av Heimir Gunnarsson, som skulle visat henne.
Så verkar det ska gå när jag ska få stona visade! Det går först jättebra, och sedan händer det saker mot slutet och så blir det pannkaka av alltihop.
Nu ska jag sova på saken i natt, så bestämmer jag i morgon om hon ska få exteriörvisas i alla fall. Vilan har gjort att hon både blivit lite för fet och inte lika musklad som hon borde ha varit, så det blir nog ingen bra exteriörbedömning heller. Men det vore ändå bra att få en fingervisning av vartåt det lutar, så jag tror att det lutar åt att vi kör på det ändå.
fredag 5 juni 2009
En spång och flera spångar, eller heter det spänger?
torsdag 4 juni 2009
Livets goda, samt några tankar om pedagogik
Ibland får jag en stund för mig själv på kvällen. Det händer inte ofta, men just ikväll så är Holger ute och fiskar, och då är det inte utan att jag sitter här och blir lite filosofisk.
onsdag 3 juni 2009
Livets motpoler
Jag tror inte att "problemet" är så väldigt ovanligt. Hästar ÄR dyra i drift och det STÄMMER att de fordrar en hel del arbete.
Ändå förstår han och stöttar min passion för hästar som inte verkar ge med sig med åren, den bara ändrar sig lite. Just nu rider jag inte så mycket (men snart gör jag det igen :-), och mitt intresse för tävlingar har sjunkit betydligt de senaste åren. Förut kunde jag sitta och följa varje ekipage på tävlingar och noggrannt skriva upp varje delpoäng de fick. Numera åker jag gärna och hjälper till lite på tävlingarna för att få komma ut och träffa lite folk. På den nivån är det.
Men Holger har också sina passioner (och tur är väl det för mig)!
Till exempel så var han och hans kompis Lasse ute HELA NATTEN och fiskade på "strömmande - vatten - premiären" natten till den 1/6, och i morgon ska de till Norge och fiska lax.
Hans passion är något billigare, men kan nog lätt ta lika mycket TID i anspråk som hästarna!
Här en bild på några fina öringar som min käre man har fångat.
tisdag 2 juni 2009
Varning för hästar!!!
Hej mina bröder, detta är en varning för hästar!!!
(eller en häst äter inte bara gräs)
Det bloggas nästan bara om dessa fantastiska djur på våran hemsida!
Man får lätt intrycket att dessa nyttiga, fullt ekologiska
kreatur gör en massa nyttiga jobb åt oss här på gården. Många,
bland andra min fru, förknippar dessutom hästlivet med frihet och närhet till naturen.
Dream on, så var det delvis på 50-talet, innan vi blev
storkonsumenter och började jobba heltid långt ifrån våra hem.
Förut var hästarna bättre för vår Moder Jord. Då användes
den i det ekologiska kretsloppet. Nuförtiden behöver vi mängder av dieseldrivna
motorer för att överhuvudtaget kunna hålla oss med häst! Vi behöver en traktor som håller vägarna snöfria och lyfter fram de vita höbollarna till de hungriga djuren. Sedan behöver vi four-wheeldrive och boggietransport, för att komma till tävlingar och kurser.
En fyrhjuling är inte heller så dumt...
Slutligen blir det mycket bilkörning till och från jobbet som vi behöver ha för att finansiera denna dyra hobby.
Jag har förstått, att en passion för något eller en hobby oftast är ett
glädjeämne, något att samlas kring och ha kul tillsammans med. Jag har
själv haft mycket glädje av att få pyssla med hästarna. Det ska
vara bra för själen, men det är cykling också.
Framför allt vill jag upplysa alla mina bröder som har träffat en hästfantast till kvinna,
och som ännu inte fått klart för sig vad det innebär:
Låt er inte luras! En sådan förtjusande hobby som hästar kostar svett och tårar,
med andra ord fysiskt arbete och kopiösa mängder med pengar. Har de väl gjort sitt intåg,
finns det ingen återvändo och ditt liv kommer aldrig att bli sig likt igen!
Dessutom är de inte så särskilt miljövänliga, med tanke på vad de förbrukar.
En häst äter inte bara gräs.
Bete finns det gott om men det räcker bara en väldigt begränsad tid i
Skandinavien. Så det behövs hö inkört med traktor oftast konstgödslat
och fraktat långa vägar. Sedan ska hästarna ha kraftfoder som är producerat i Brasiliens
regnskogar och på Polens slätter. Utrustningen är varken billig eller miljövänligt
framställd. Vad sägs om läder som garvas i Argentina, för att sedan transporteras till Island
för att bli en tygel som sedan skall säljas i Sverige?
Det behövs lite mer saker till din häst också: sadlar, grimmor, träns, försäkringar,
chipmärkning, täcken, transportskydd, longeringslinor, avmaskningsmedel, boots, saltstenar osv osv.
Är du inte själv hovlagare utan kanske bara en vanlig snickare, så är det bäst att låta
hovslagarn ta hand om verkning och skoning helst var sjätte vecka. Stängslen måste noga underhållas annars hamnar hästarna i grannarnas trädgårdsland. Att hagarna
behöver stängsel, isolatorer, elband, batterier och ett el-aggregat
behöver jag inte påminna er om. Sedan behöver hästarna alltid ha
tillgång till vatten. Det blir hinkar, vattenkoppar med nydragna
vattenledningar eller vattentankar eller varför inte en eluppvärmd
vattenhink så att vattnet inte fryser…
Glöm din dröm om att ladugården skulle kunnat vara en snickarverkstad! Den blir ett stall.
Där du hade familjens cyklar blir det nu boxplatser och av vinden där
du hade ett trälager blir det hölada…allt ska byggas om! Till slut får
man bygga sig en oisolerat friggebod där du får förvara dina brädor, ha verkstad och
hänga upp barnens cyklar samt skidorna, helst skall du också parkera traktorn där. Det blir liksom inte som man har tänkt sig...
Har du skaffat en häst så tänk på att hästar är flockdjur och att de på något vis
bara blir fler och fler och ännu fler, fast frugan ofta pratar om att minska ned och att några borde säljas.
Nu slutar jag, innan Tova får läsa det här och tycker att jag är för negativ...
Dessutom måste jag ut och bygga en hage innan min kära fru börjar tycka att jag suttit vid
datorn för länge...
Holger