tisdag 21 juli 2009

Blå Hajken - scouternas fjällexpedititon

Detta är årets ledare för Blå Hajken: Kenny, Martin, Martin, Micke, Frida, Annika och Linnéa. De leder en fjällexpedition som Svenska Scoutförbundet varje år förlägger hos oss. I år är det totalt 45 personer som skall vandra en åtta dagar lång tur i fjällen. Deras ledare är mycket professionella och de flesta av dem känner vi nu sedan flera år.
Man kan lugnt säga att deras inledning av Hajken går i regnet och vätans tecken. Vi har haft ihållande regn i två dygn nu och det verkar inte vilja avta.
Alltså kommer deltagarna att få bygga upp tält, tillreda middag och frukost i hällande regn.
Ledarna är dock som alltid pragmatiska och tycker inte att det är något att klaga över, under de två senaste åren hade de strålande sol istället och då blir det nästan för bekvämt för deltagarna menar de.
De här ledarna bär väldigt tunga ryggsäckar under sina turer. Numera har de "dragit ned" vikten och bär "bara" 28-30 kg, men jag vet en kille, Torbjörn, som ett år bar 43 kg de första dagarna då han hade stuvat i diverse god mat som uppmuntran till deltagarna. När man betänkte att han själv vägde bara någonstans mellan 60- 70 kg så förstår man hur tungt det var.

I morgon bitti bär det av, de börjar i Vålådalen, går en lång runda i fjällen i åtta dagar, ofta utanför lederna och avslutar i Vallbo via Issjödalen nästa torsdag. Då får de en lyxig avslutningsmiddag hos oss, och då brukar de äta otroliga mängder!! Det är lika roligt varje år att se åtgången av sådant de saknat i en vecka, kött, grönsaker och potatis...för att inte tala om marängsvissen till efterrätt.





Inga kommentarer: