torsdag 25 juni 2009
Planer är till för att kullkastas
För att göra en historia kort så blev hon mer halt igen när medicinen sattes ut, så det blev ett besök på vårt älsklingsställe: ATG. Hon var så pass halt att jag räknade med att inte få hem någon häst hem igen, ni som känner mig kan nog förstå med vilken ångest jag ledde in henne till dr Bromé. Efter några röntgenplåtar som lyckligtvis inte visade strålbens- eller hovbensfraktur vilket jag fruktade, så hittade deras underbare hovslagare Peppe en liten hovböld med en kanal upp i trakten. Troligtvis är det ett spiktramp, eller en liten sticka som trängt upp där. Hon kommer att bli helt frisk!
Vad gör det då att vi måste förskjuta vår semester i några dagar? Hon måste nämligen in till ATG igen i morgon för ny rengöring, och penicillinbehandlas i åtta dagar. Det känns som ett för stort projekt och ansvar att bara lämna till Holger som ännu aldrig har sprutat en häst. Färjan till Gotland går på lördag, och om jag tar hand om allt tills i morgon fredag så behöver han "bara" spruta henne i fyra dagar. Jag har instruerat honom hur man gör en gång, och idag ska han få ge henne sprutan själv under mitt överinseende. Det borde funka.
Det enda jag för tillfället har ångest över, är var sjutton hon har kunnat trampa in en spik i hoven, om det nu var det? Det enda jag kan tänka mig är att det legat något i den nya hagen vi satt upp i år i Potatisbacken. Även om jag alltid först går igenom nya hagar och letar efter skräp och farliga saker, så är det förstås omöjligt att se varenda liten grej som sticker upp, särskilt om det vuxit upp gräs redan.
Nu kanske det dröjer innan jag bloggar några dagar, Gotland väntar!!!
måndag 22 juni 2009
Kisse, vår äldste medarbetare
I många år bodde han ute i lillstugan där flera av våra ungdomar höll till, och bidrog med sitt vänliga och lugna sätt till att att de trivdes och mådde bättre hos oss.
Sedan vi byggde ut vår lägenhet och slapp bo i hotellrum längre, fick han flytta in till oss igen och bli pensionär. Här blir han ompysslad med ålderns rätt, men gör fortfarande lite insatser som gosekatt till våra ungdomar när de kommer in till oss. Han är veteran och fullkomligt nöjd med tillvaron.
Vi arbetar sedan 1993 för ett tyskt projekt www.projekt-husky.de som förmedlar oss ungdomar som av olika skäl behöver byta miljö och komma till Sverige. Vi får väl nästan anse också oss själva som veteraner, 16 år har gått fort och gett oss en massa erfarenheter. Kort kan man väl säga om mig och Holger som pedagoger att vi också i det här arbetet utgår ifrån att vi måste tycka om varje ungdom som kommer hit, och behandla dem med vänlighet och respekt. För det mesta löser detta förhållningssätt en massa knutar hos ungdomarna, som automatiskt börjar bemöta oss på samma sätt.
fredag 19 juni 2009
Glad midsommar!
Således är detta den första midsommarafton på MYCKET länge som jag inte haft huset fullt med folk. Borta är all stress med matlagning och byggande av midsommarstång. Huset är i stort sett tomt förutom mig själv och en av våra familjehemsplaceringar, och jag skäms nästan över att säga detta, men det är SÅ SKÖNT!!! För en stund sedan åt vi lite matjessill och jordgubbar, och nu är alltihop bortröjt och ett härligt lugn har infunnit sig.
Hästarna mår bättre nu, men ska enligt veterinärens ordination stå inne tills på måndag. Det finns nästan inget värre än att ha hästar på boxvila tycker jag, och särskilt hemskt är det att ha hästar som inte VILL vara där på boxvila, vilket är fallet med både Skuggalisa och Litla. De är helt hysteriska där inne, och det är jättestressande för mig att se dem. Litla står och stegrar sig och gnäggar åt mig hela tiden, och Skuggalisa som inte kan stegra sig står och kastar sig mot boxväggen och sparkar med framhovarna i dörren.
Litla skulle i princip kunna gå ut nu för hon är i stort sett återställd, men om inte annat så måste hon hålla Skuggalisa sällskap annars får hon väl spader och dör av bara stressen.
Jag tror att jag ska göra en utebox åt Skuggalisa i morgon om hon är fortsatt bättre, och släppa ut Litla en liten stund. Om inte annat för deras mentala hälsa känns det rätt nödvändigt.
torsdag 18 juni 2009
Peppar peppar
Litla är något mindre svullen, men helt borta är det inte trots cortison. Däremot är hon mycket pigg och är väldigt stressad av att stå på box. Hon hatar det och gör allt för att få komma ut. Ett verkar i alla fall helt säkert denna gång: det är inte fång hon har. Veterinären trodde inte ens att det var fång hon hade i april, jag hoppas att han har rätt
onsdag 17 juni 2009
Vallbo sjukstall
söndag 14 juni 2009
Wången var kallt idag
Hujedamej så kallt och regnigt det var på Wången! Ett fåtal personer satt och huttrade på läktarna, och inte hann jag se så många häftiga ridprestationer heller. Töltfinalen hade nog varit spännande att se, men för att vårda förkylningen bestämde jag mig för att missa den och åka hem till sängen istället. Några gamla kompisar hann jag träffa i alla fall, det är alltid lika trevligt.
lördag 13 juni 2009
Trötta mamman, läraren, företagaren och hästmänniskan
Igår släppte vi iväg våra kära nior på på sommarlov, och det är alltid lika känslosamt. Det kan närmast beskrivas som kärlek, det som känns när vi står där på scenen och kramas och delar ut blommor och betyg. Tårarna rinner på somliga och alla tycker om alla. Jag hoppas så innerligt att det skall gå dem väl i livet, och när man ser med vilken självklarhet en del av dem till exempel intar scenen för att sjunga eller dansa, så känner jag mig lugn och full av tillförsikt. Det är som vår rektor sade i sitt tal, dessa unga människor som kommer att bära upp samhället inom en snar framtid.
Nog om detta. Idag är Tova trött och rejält förkyld. Egentligen skulle vi byggt en massa hagar och gjort allt som vi bara lämnat den senaste veckan, men istället hamnade jag på sängen och kan ligga och blogga lite grann. "Gör inte idag, det som kan förskjutas till morgondagen", är min nya och rätt trevliga levnadsregel ;-).
Om en dryg vecka ska jag och barnen åka till Gotland en vecka och hälsa på min bror och hans familj. Som vanligt kan inte jag och Holger inte åka nånstans samtidigt eftersom vi har så mycket hemma med familjehemmet och hästarna, men det är inget nytt så det är bara att acceptera.
Jag älskar Gotland och vill alltid flytta dit när vi är där, men väl hemma igen så brukar jag tycka att Jämtland duger rätt gott det också!
onsdag 10 juni 2009
Naela exteriörbedömd
Nu ska hon få komma hem och gå på bete i sommar. Sedan är planen att Malin ska låna/ träna henne till vintern och sedan efter bedömning som förhoppningsvis går enligt planerna, få ta ett föl på henne. Känns som att det blir en bra plan. Tack Malin för det jobb du hittillslagt ned!
måndag 8 juni 2009
Det är mycket nu
Och så var det det här med Naela och Wången. Nej, det blir inget av med bedömningen. Det har varit en otursförföljd månad för Malin som ridit in och tränat henne. Först fick hon stå ett par veckor för hon kändes så plötsligt trött. Efter vilan så hann Malin bara rida henne några gånger och sedan föll hon av en annan häst så illa att hon slog armen ur led. Det blev en ny ofrivillig vila för Naela, så inte undra på att hon inte orkade bära sig så som det förväntades när hon provreds av Heimir Gunnarsson, som skulle visat henne.
Så verkar det ska gå när jag ska få stona visade! Det går först jättebra, och sedan händer det saker mot slutet och så blir det pannkaka av alltihop.
Nu ska jag sova på saken i natt, så bestämmer jag i morgon om hon ska få exteriörvisas i alla fall. Vilan har gjort att hon både blivit lite för fet och inte lika musklad som hon borde ha varit, så det blir nog ingen bra exteriörbedömning heller. Men det vore ändå bra att få en fingervisning av vartåt det lutar, så jag tror att det lutar åt att vi kör på det ändå.
fredag 5 juni 2009
En spång och flera spångar, eller heter det spänger?
torsdag 4 juni 2009
Livets goda, samt några tankar om pedagogik
Ibland får jag en stund för mig själv på kvällen. Det händer inte ofta, men just ikväll så är Holger ute och fiskar, och då är det inte utan att jag sitter här och blir lite filosofisk.
onsdag 3 juni 2009
Livets motpoler
Jag tror inte att "problemet" är så väldigt ovanligt. Hästar ÄR dyra i drift och det STÄMMER att de fordrar en hel del arbete.
Ändå förstår han och stöttar min passion för hästar som inte verkar ge med sig med åren, den bara ändrar sig lite. Just nu rider jag inte så mycket (men snart gör jag det igen :-), och mitt intresse för tävlingar har sjunkit betydligt de senaste åren. Förut kunde jag sitta och följa varje ekipage på tävlingar och noggrannt skriva upp varje delpoäng de fick. Numera åker jag gärna och hjälper till lite på tävlingarna för att få komma ut och träffa lite folk. På den nivån är det.
Men Holger har också sina passioner (och tur är väl det för mig)!
Till exempel så var han och hans kompis Lasse ute HELA NATTEN och fiskade på "strömmande - vatten - premiären" natten till den 1/6, och i morgon ska de till Norge och fiska lax.
Hans passion är något billigare, men kan nog lätt ta lika mycket TID i anspråk som hästarna!
Här en bild på några fina öringar som min käre man har fångat.
tisdag 2 juni 2009
Varning för hästar!!!
Hej mina bröder, detta är en varning för hästar!!!
(eller en häst äter inte bara gräs)
Det bloggas nästan bara om dessa fantastiska djur på våran hemsida!
Man får lätt intrycket att dessa nyttiga, fullt ekologiska
kreatur gör en massa nyttiga jobb åt oss här på gården. Många,
bland andra min fru, förknippar dessutom hästlivet med frihet och närhet till naturen.
Dream on, så var det delvis på 50-talet, innan vi blev
storkonsumenter och började jobba heltid långt ifrån våra hem.
Förut var hästarna bättre för vår Moder Jord. Då användes
den i det ekologiska kretsloppet. Nuförtiden behöver vi mängder av dieseldrivna
motorer för att överhuvudtaget kunna hålla oss med häst! Vi behöver en traktor som håller vägarna snöfria och lyfter fram de vita höbollarna till de hungriga djuren. Sedan behöver vi four-wheeldrive och boggietransport, för att komma till tävlingar och kurser.
En fyrhjuling är inte heller så dumt...
Slutligen blir det mycket bilkörning till och från jobbet som vi behöver ha för att finansiera denna dyra hobby.
Jag har förstått, att en passion för något eller en hobby oftast är ett
glädjeämne, något att samlas kring och ha kul tillsammans med. Jag har
själv haft mycket glädje av att få pyssla med hästarna. Det ska
vara bra för själen, men det är cykling också.
Framför allt vill jag upplysa alla mina bröder som har träffat en hästfantast till kvinna,
och som ännu inte fått klart för sig vad det innebär:
Låt er inte luras! En sådan förtjusande hobby som hästar kostar svett och tårar,
med andra ord fysiskt arbete och kopiösa mängder med pengar. Har de väl gjort sitt intåg,
finns det ingen återvändo och ditt liv kommer aldrig att bli sig likt igen!
Dessutom är de inte så särskilt miljövänliga, med tanke på vad de förbrukar.
En häst äter inte bara gräs.
Bete finns det gott om men det räcker bara en väldigt begränsad tid i
Skandinavien. Så det behövs hö inkört med traktor oftast konstgödslat
och fraktat långa vägar. Sedan ska hästarna ha kraftfoder som är producerat i Brasiliens
regnskogar och på Polens slätter. Utrustningen är varken billig eller miljövänligt
framställd. Vad sägs om läder som garvas i Argentina, för att sedan transporteras till Island
för att bli en tygel som sedan skall säljas i Sverige?
Det behövs lite mer saker till din häst också: sadlar, grimmor, träns, försäkringar,
chipmärkning, täcken, transportskydd, longeringslinor, avmaskningsmedel, boots, saltstenar osv osv.
Är du inte själv hovlagare utan kanske bara en vanlig snickare, så är det bäst att låta
hovslagarn ta hand om verkning och skoning helst var sjätte vecka. Stängslen måste noga underhållas annars hamnar hästarna i grannarnas trädgårdsland. Att hagarna
behöver stängsel, isolatorer, elband, batterier och ett el-aggregat
behöver jag inte påminna er om. Sedan behöver hästarna alltid ha
tillgång till vatten. Det blir hinkar, vattenkoppar med nydragna
vattenledningar eller vattentankar eller varför inte en eluppvärmd
vattenhink så att vattnet inte fryser…
Glöm din dröm om att ladugården skulle kunnat vara en snickarverkstad! Den blir ett stall.
Där du hade familjens cyklar blir det nu boxplatser och av vinden där
du hade ett trälager blir det hölada…allt ska byggas om! Till slut får
man bygga sig en oisolerat friggebod där du får förvara dina brädor, ha verkstad och
hänga upp barnens cyklar samt skidorna, helst skall du också parkera traktorn där. Det blir liksom inte som man har tänkt sig...
Har du skaffat en häst så tänk på att hästar är flockdjur och att de på något vis
bara blir fler och fler och ännu fler, fast frugan ofta pratar om att minska ned och att några borde säljas.
Nu slutar jag, innan Tova får läsa det här och tycker att jag är för negativ...
Dessutom måste jag ut och bygga en hage innan min kära fru börjar tycka att jag suttit vid
datorn för länge...
Holger